İletişim İçin!

(+90) 0541 931 90 74

İşe İade Davasını Kazandım, Ne Yapmalıyım?

İşe İade Davasını Kazandım, Ne Yapmalıyım?

İşe İade Davasını Kazandım, Ne Yapmalıyım?

İşe İade Davasını Kazandım, Ne Yapmalıyım?

İşe iade davasını kazanmak kişinin yeniden işe dönebilmesini sağlar. Bir işçi haksız yere işten çıkarılmış ya da sözleşmesi feshedilmiş ise işe İade davası açabilmektedir. İşe iade davası açıldıktan sonra ise eğer dava kazanılır ise bu durumda işine tekrar dönme hakkı elde edecektir. İşveren bu davayı kaybettiği takdirde işçiyi yeniden işe almaktan sorumlu olacaktır.

İşe İade Kararı Sonrası Ne Yapılır?

İşe iade kararının ardından işçinin işe başlaması gerekir. İşe iade kararı çıkmış ise ve işçi davayı kazanmış ise bu durumda iyi koşullar altında işverenin işçiyi yeniden işe alması gerekir. Eğer işveren işçiyi yeniden işe almıyor ise cezai yaptırımla bile karşılaşması mümkündür.

İşe Geri Dönüş Davasını Kazanan Kişi Ne Kadar Para Alır?

İşe geri dönüş davası sonrası kazanılan para brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. İşe geri dönüş davasını kazanan bir kişi işsiz kaldığı süreç içerisindeki tazminatını kullanırken genellikle brüt ücret üzerinden hesaplama yapılmasıyla karşılaşır. Brüt ücret üzerinden gerçekleştirilen hesaplama yan ücretleri haklara ve aynı zamanda aylık ücrete bağlı olarak belirlenmektedir.

Burada belirli faktörler göz önünde bulundurularak kapsamlı bir planlama ve hesaplama yapılır. Örneğin yemek parası, yol parası ve ikramiye gibi seçenekler de boşta geçen süre tazminatının içerisinde yer verilen faktörlerden birkaçıdır. İşçinin haklarından tamamen yararlanabilmesi ve mağdur olmasının önüne geçilebilmesi için. Fesih tarihini izleyen dönemden itibaren işe geri dönüş anına kadarki süreçteki boşta geçen sürenin tazminatını alma hakkı bulunur.

İşe Geri Dönüş Davasını Kazanan Kişi Ne Zaman Para Alır?

İşe iade davasında paranın yatışı 7 ila 15 iş günü arasındadır. İşe iade davası kazanılmış ise kişi geri dönüş davasını kazandıktan sonraki 7 ila 15 iş günü arasında parasını almalıdır. Bu süreç içerisinde tüm denetlemeler mahkeme tarafından yapılmaktadır. İdari organlar tarafından kişinin parasının yatıp yatmadığı kontrol edilmektedir.

Eğer işveren tarafından para yatırılmamış ise bu durumda sosyal hakları zedelendiği için kişinin yeniden dava açması ve gerekli mercilere işvereni şikayet etmesi mümkündür. Bazı durumlarda 7 ila 15 iş günü 30 iş gününe kadar artış gösterebilir. Ancak bu durumlarda özel günlerin devreye girmesi ya da özel sebeplerden dolayı erteleme yapılması gerekmektedir.

İşe İade Davasında Faiz Eklenir Mi?

İşe iade davasında faiz etkili olmamaktadır. İşe iade davası kazanıldıktan sonra bu süreç içerisindeki tutarın üzerine herhangi bir faiz eklenmektedir. İşe iade davası için faiz söz konusu dahi olamaz. Dolayısıyla kişiler belirli sosyal güvenlik haklarından yararlanmaya devam ederken, işçi hakları kapsamında belirlenen tutarları kabul etmek ile yükümlüdür. Bu tutarların üzerine faiz eklenmesi veya farklı bir şekilde miktarın arttırılması mümkün olmayacaktır. Kişi tamamen kendi haklarından ve haklarının toplam tutarından sorumlu olacaktır.

İşe İade Davasında Ne Kazanılır?

İşe iade davasındaki kazanç işe geri dönüştür. Bir işçi işe iade davası açmış ve davayı kazanmış ise kazanacağı en önemli faktörlerden birisi, işverenin işçiyi yeniden işe alma yükümlülüğünün ortaya çıkmasıdır. İşveren tarafından işçinin yeniden işe alınması mümkündür. Bu durum dava ile karara bağlandığı takdirde zorunlu bir hale gelir.

Bu karar çıkmasına rağmen işveren işçiyi yeniden işe alma yükümlülüğünü yerine getirmiyor ise bu durumda cezai yaptırımlar ile karşılaşılması mümkündür. Haksız bir şekilde iş sözleşmesinin feshedilmesi ve bir ay içerisinde yeniden işe başlatılmaması gibi faktörlerden dolayı işveren cezai yaptırımlara maruz kalacaktır.