İcra Hukuku
Devletin kuvveti yardımıyla, alacaklı kişilerin alacağının en kısa sürede zorla getirilmesi, icra hukuku kapsamında yer almaktadır. Alacağı borçlu tarafından zamanında ödenmemişse, alacaklı devletin yardımıyla icra takibi başlatabilir. Hukuk devletinde borcunu ödemeyen kişiye alacaklı tarafından zor kullanılması kanunlara aykırıdır. Borcunu zamanında veya gereği gibi vermeyen kişiye karşı cebri icra sadece yasalar kapsamında uygulanabilir. İcra hukuku, en basit tanımıyla alacaklı ve borçlu arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen bir özel hukuk dalıdır.
İcra ve İflas Hukuku
Kişiler arasındaki özel alacak verecek ilişkilerinden doğan paranın borçlu tarafından ödenmemesi durumunda icra ve iflas hukuku devreye girer. İcra Hukukunda kamuda belirlenmiş yasal sınırların uygulanması çok önemlidir. Kamu otoritesinin yardımıyla borçlunun alacaklıya borcunu ifa etmesi sağlanır. Borcun karşılanması sadece borçlunun taşınır ve taşınmaz mallarıyla 3. şahıslardaki hak ve alacakları üzerinden yapılabilir. İcra ve iflas hukuku, alacaklı ve borçlunun arasında yaşanan anlaşmazlığın ne şekilde çözüme kavuşturulacağını belirler.
İcra Hukuku Davaları
İcra hukuku kapsamındaki borcun tahsili ve ödenme yoluyla ilgili tüm kurallar İcra ve İflas Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanun gereği alacağın tahsili için icra ve iflas daireleri yetkili kurumdur. Ayrıca icra hukuku davalarında görevli mahkeme icra mahkemeleri olarak belirlenmiştir. Bu tür davalarda hak kaybı yaşamamak için mutlaka icra hukuku alanında tecrübeli avukatlardan danışmanlık hizmeti alınmalıdır.
İcra hukuku kapsamında görülen davalarda alacaklı kişilerin alacağı devletin aracılığıyla en kısa sürede yerine getirilmesini içerir. İcra hukuku davaları arasında cebri icra borçlunun malvarlığı üzerinde uygulanabilir. Ancak bu noktada borçlunun tüm malvarlığı değil sadece alacak seviyesine kadar icra uygulanır. Alacak, ayni olarak değil parasal olarak tatmin edilir. Yani borçlunun malları haczedilir satılır ve alacaklı borçlunun malının satış bedelinden alacağını alır.
İcra Takibi Nasıl Açılır?
İcra hukuku alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulan icra organları, hukuki sürecin yürütülmesinde önemli kurumlardır. İcra takibi, dava açıldığı anlamına gelmez. İcra takibi sadece borçlunun borcunu ödemesi için devletin yetkilendiği kurumların takibe başladığını gösterir. İcra hukuku kapsamında icra takibinin tarafları davalı ve davacı olarak görülmeden borçlu ve alacaklı şeklinde tanımlanır. İcra takibi nasıl açılır sorusuna yanıt vermek gerekirse, icra dairesine dilekçeyle başvuru yapmak yeterlidir. Sürecin hukuka uygun bir şekilde ilerlemesi için tecrübeli bir icra avukatından destek alınması tavsiye edilir.
İcra Dairesinin Temel Görevleri
İcra dairesi açılan takip taleplerini kabul etmekle görevlidir. İcra dairesi aynı zamanda borçlu kişi veya şirkete ödeme emri göndermelidir. İcra dairesinin diğer görevleri arasında borçlunun mallarını haczetmek ve haczedilen malların satışını yapmak yer alır. Bu süreçte icra memuru sıra cetveli düzenlemelidir. Malların satışından elde edilen para sıra cetveline göre alacaklılar arasında paylaştırılır. İcra hukuku kapsamında borç ödenmediği zaman aciz belgesi düzenlenmelidir.