İletişim İçin!

(+90) 0541 931 90 74

Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Halinde Boşanma Olur Mu?

Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Halinde Boşanma Olur Mu?

Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Halinde Boşanma Olur Mu?

Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi Halinde Boşanma Olur Mu?

Eşlerden biri boşanmadığında dava çekişmeli boşanmaya dönüşür. Eşlerden biri boşanmak istemediği durumlarda boşanma doğrudan çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Çekişmeli boşanma davaları ise uzun yıllar sürebilmektedir. Taraflar birbiriyle anlaşana ve gerekli deliller bilgiler belgeler sunumuna kadar dava devam edecektir.

Eşlerden Biri Boşanmak İstemiyorsa Ne Olur?

Eşlerden biri boşanmak istemediğinde davanın yönü değişmektedir. Eşlerden biri boşanmak istemediği takdirde çekişmeli boşanma süreci başlamaktadır. Dava türü değişmekte ve anlaşmalı boşanma yerine çekişmeli boşanma haline gelmektedir. Dolayısıyla eğer eşlerden birisi boşanmak istemiyor ve bunun için dirayet gösteriyor ise bu durumda çekişmeli boşanma söz konusu olacaktır.

Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Hakim Ne Yapar?

Çekişmeli boşanmada hakim tüm süreci objektif olarak değerlendirmekte ve kanunları uygulamaktadır. Eşlerden biri boşanmak istemediği takdirde hakim tarafından verilebilecek bir karar bulunmamaktadır. Hakim sadece sürecin uzamasına ve tarafların karar vermesine etken olabilir.

Eşlerden biri boşanmak istemediği takdirde dava çekişmeli boşanmaya dönüşmekte ve dava süreci uzamaktadır. Davanın hemen sonuçlanması isteniyor ise tarafların birbiriyle anlaşması gerekir. Ancak eşlerden biri boşanmak istemediğinde ve karara itiraz ettiğinde hâkim tarafından yapılabilecek tek şey dava sürecinin ertelenmesidir.

Eşlerden Biri Boşanmak İstemediğinde Dava Ne Kadar Sürer?

Eşlerden biri boşanmak istemediğinde davanın uzaması mümkündür. Boşanma davası çekişmeli bir hale geldiği takdirde yıllar boyu uzayabilir. Bunun için herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Genellikle 18 ay içerisinde sonuçlanmasına karşın bazı davaların sonuçlanması daha uzun sürebilir. Çekişmeli boşanma davaları her 2 taraf da mutabık olana ve ortak bir karar verene kadar devam eder.

Bu sebeple de eşlerden biri boşanmak istemediği takdirde dava süreci yıllar boyu uzun sürebilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için taraflardan diğerinin haklı durumda olması ve boşanmanın kabul edilebilir hale gelmesi gerekir. Eğer taraflardan biri boşanmayı hâlâ kabul etmiyor ise 18 aydan daha fazla bir süreç ile karşılaşılabilir.

Boşanma Davasına Gidilmezse Ne Olur?

Boşanma davasına gitmemek davanın düşmesine neden olabilmektedir. Boşanma davası açıldığında ve taraflardan biri davaya gitmediğinde davanın düşmesi ya da ertelenmesi mümkündür. Ancak davaya katılmayan tarafa herhangi bir yaptırım uygulanmaz. Boşanma davasını açan taraf mahkemenin görüleceği zaman orada olmadığı takdirde herhangi bir engel ile karşılaşılmaktadır.

Davanın ertelenmesi söz konusu olsa da davanın tamamen düşmesi zor olacaktır. Bunun yanı sıra boşanma davasına gidilmediği takdirde davaya gitmeyen taraf cezai yaptırımlar ile de karşılaşmaz. Hukuki olarak eğer yasal bir temsilcisi var ise ve yasal bir temsilci tarafından boşanma davasına gidilmiş ise bu durumda özne olmaksızın avukatı onu temsil edebilir. Bu durum çekişmeli boşanma davaları için de geçerlidir.

Anlaşmalı Boşanmada Boşanmama Kararı Alınması Mümkün Mü?

Boşanmama kararı anlaşmalı boşanma söz konusu olsa da alınabilmektedir. Dava süreci incelendiğinde eğer hakim tarafından gerekli belge ve bilgi eksikliği söz konusu bulunuyor ise bu durumda anlaşmalı boşanma süreci ertelenebilir ya da tarafların boşanması için karar alınabilir. Tarafların iddialarını ve taleplerini destekleyecek olan deliller eksik olduğunda. Ya da diğer belge ve belgeler bulunmadığından hakim tarafından boşanma kararı verilmemektedir.

Eksik, evrak ve bilgilerin tamamlanması gerekli delillerin sunulması ardından ise usullere uygun bir şekilde mahkemeye başvurulması gerekir. Çekişmeli boşanma davaları içinde benzer bir durum söz konusudur. Çekişmeli boşanma davalarında herhangi bir asgari süre bulunmamaktadır. Bu sebeple de bu davalar uzun yıllar boyu devam edebilir.