İletişim İçin!

(+90) 0541 931 90 74

Düğün Takıları Davası (Ziynet Eşyası) Nedir?

Düğün Takıları Davası (Ziynet Eşyası) Nedir?

Düğün Takıları Davası (Ziynet Eşyası) Nedir?

Düğün Takıları Davası (Ziynet Eşyası) Nedir?

Düğün takısı davası anlaşmalı olmayan boşanmalarda gündeme getirilen bir alt dava türüdür. Dava içerisinde düğün takıları davası olarak bilinen bir süreç yaşanabilmektedir. Hukuki uyuşmazlıklar ile karşılaşıldığı noktada mal varlığının paylaşımı için hukuki adımların atılması gerekir. Ziynet eşyası davası bu adımlar arasında bulunur.

Düğün Takıları Davası Nedir?

Düğün takıları davası boşanma davası için geçerli olan davalardan biridir. Düğün esnasında takılan takıların kime ait olduğunu belirlemek ve hak talebinde bulunmak adına gerçekleştirilen davaya düğün takıları davası adı verilmektedir.

Ziynet Eşyası Nedir?

Ziynet eşyası değerli madenleri kapsayan eşyalardır. Takı olarak kullanılmak üzere hazırlanan ve değerli madenlerden oluşan süs eşyaları, ziynet eşyası olarak kabul edilir. Özellikle altın ve gümüş gibi maddelerden elde edilen eşyalar ziynet eşyası sınıfına girmektedir. Ziynet eşyası özellikle boşanma davalarında en önemli rolü oynayan mal varlıkları olarak kabul edilmektedir.

Ziynet eşyası sınıfına giren bir eşyanın öncelikli olarak değerli bir madenden elde edilmesi gerekir. Değerli madenden elde edilen tüm faktörler, ziynet eşyası olabilir. Ziynet eşyası sınıfına giren eşyalar arasında kolyeler, bileklikler, kemerler, kelepçeler, küpeler, bilezikler ve yüzükler yer alır.

Yarım Altın Ziynet Eşyası Mıdır?

Düğünde takılan yarım altın ziynet eşyası mıdır sorusu sık sık merak edilmektedir. Bir düğünde takılan gram altın, yarım altın, çeyrek altın, tam altın gibi değerli eşyalar aslında ziynet eşyası olarak kabul edilmemektedir. Ancak Yargıtay tarafından verilmiş bazı örnek kararlar bulunur. Bu kararlar çerçevesinde bazı durumlarda bazı şartlar sağlandığı takdirde yarım altın gram altın, çeyrek altın, tam altın gibi ürünler de ziynet eşyası olarak kabul edilebilmektedir.

Burada net bir yargı bulunmamakla birlikte davanın durumuna ve altının oranına bağlı olarak ziynet eşyası olup olmayacağı mahkeme tarafından belirlenir. Ziynet eşyası olarak kabul edilebilmesi için bir eşyanın öncelikli olarak değerli bir madenden elde edilmesi ve takı olarak kullanılabilmesi gerekir. Ziynet eşyası davası söz konusu olduğunda altının kabul edilip edilmeyeceğine mahkeme karar verecektir.

Düğündeki Takılar Kime Aittir?

Düğündeki takılar kimindir sorusu özellikle boşanma davaları için önemli bir sorudur. Yargıtay tarafından hazırlanmış olan içtihatlara bağlı olarak düğünde takılan takılar kime aittir? Sorusuna kadınımdır şeklinde yanıt verilebilmektedir. Geçmiş yıllarda düğünlerde takılan takıların kime ait olduğu konusu meçhul olarak bırakılmıştır.

Günümüzde ise düğünde takılan tüm takıların kadına ait olduğu yargısına varılabilmektedir. Özellikle boşanma davası sürecinde düğündeki takılar söz konusu olduğu durumda kadının bu takılar üzerinde hakkının olduğunu dile getirmek yanlış olmayacaktır.

Boşanma Sürecinde Düğündeki Altınlar Nasıl Hesaplanır?

Düğündeki altınların boşanırken hesaplanması mümkündür. Boşanma sürecinde düğündeki altınların hesaplanabilmesi için genellikle düğün kayıtları incelenir. Düğün videoları, tanık beyanları gibi faktörlere bağlı olarak sürecin kanıtlanabilir olması son derece önemlidir. Günümüzde gerçekleştirilen boşanma sürecindeki altın hesaplama evresinde bilirkişi incelemesinin yapılması gerekebilir. Altının değerinin hesaplanabilmesi için mevcut standartlar gereği belirli kurallara göre hareket edilir.

Düğünde Takılan Para Ziynet Eşyası Olarak Kabul Edilir Mi?

Düğünde takılan para ziynet eşyası değildir. Düğünde takılan para ziynet eşyası olarak kabul edilmemektedir. Yargıtay tarafından alınmış bazı kararlar ve örnek davalar vardır. Bu davalarda düğünde takılan paranın ziynet eşyası olarak kabul edilmediği açıklanmıştır.

Bir eşyanın ziynet eşyası olarak kabul edilebilmesi için değerli madenlerden üretilmesi gerekir. Değerli madenlerden üretiliyor ve aynı zamanda takı olarak kullanılabiliyor ise o eşya ziynet eşyası sınıfına girecektir. Nakit para için bu durum geçerli olmadığından dolayı düğünde takılan para ziynet eşyası olarak kabul edilmemektedir. Ziynet eşyası davası açacak kişiler parayı bu kategoriye dahil edememektedir.