İletişim İçin!

(+90) 0541 931 90 74

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davası süresi genellikle 10 ay ile 18 ay arasında değişiklik gösterir. Çekişmeli boşanma davası açacak kişilerin davanın sonuçlanması için ortalama bir buçuk yıllık bir süreyi göz önünde bulundurması gerekir. Eşlerin boşanma sürecinde mal paylaşımı veya çocuğun velayeti gibi konularda anlaşamaması durumunda çekişmeli boşanma davası açılır. Bilindiği üzere anlaşmalı boşanma davalarında her iki taraf da boşanmak için başvuruda bulunurken, çekişmeli boşanma davası tek tarafın başvurusuyla açılabilmektedir. Çekişmeli boşanma davası süresi birkaç faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası açmak için ilgili kanunda düzenlenen boşanma sebeplerinden en az birinin gerçekleşmesi gerekir. Eşlerden birinin boşanmayı istemesi ancak diğerinin bunu kabul etmemesi durumunda yargılama çekişmeli boşanma davası olacak şekilde gerçekleştirilir. Kanunda çekişmeli boşanma davasının nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Zina
  • Öldürmeye teşebbüs, kötü muamele ve şiddet
  • Onur kırıcı davranış
  • Küçük düşürücü suç işleme
  • Haysiyetsiz hayat sürme
  • Eşi terk etme
  • Akıl hastalığı
  • Şiddetli geçimsizlik

Türk Medeni Kanunu’nda özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri ayrı ayrı düzenlenmiştir. Boşanma davası, karşı taraftan istenen tüm talepleri içeren bir dilekçe ile başvuru yapılarak açılır. Çekişmeli boşanma davasında kişinin haklı olduğunu gösteren deliller varsa bunlarla birlikte mahkemelerin tevzi bürosuna başvuruda bulunmak yeterlidir. Çekişmeli boşanma davası açarken, hak kaybı yaşamamak için mutlaka tecrübeli bir boşanma avukatından destek alınmalıdır.

Çekişmeli Boşanma Davası Kaç Duruşmada Biter?

Çekişmeli boşanma davası celsesi dava dosyasının nasıl hazırlandığına bağlı olarak uzun sürebilir. Boşanmaya sebep olan faktörlerin delilleri ile birlikte dilekçede yer alması, boşanma davasının karara bağlanmasını hızlandırabilir. Çekişmeli boşanma davası süresi daha kısa zamanda sonuç alabilmek için mutlaka uzman boşanma avukatından destek alınması önerilir. Çekişmeli boşanma davalarında dilekçenin verileceği yer aile mahkemesidir. Eğer aile mahkemesi yoksa, asliye hukuk mahkemesi de çekişmeli boşanma davasına bakar. Yer olarak yetkili mahkeme eşlerin birlikte yaşadığı il sınırları içindeki mahkemedir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar?

Çekişmeli boşanma davası hakimi yargılama sürecinde boşanma sebeplerine işaret eden delillerin toplanmasına bakar. Her iki tarafın iddialarını değerlendiren hakim, bu talepleri destekleyen kanıtları göz önünde bulundurarak karara varacaktır. Hakim, ilk olarak boşanma sebeplerini tespit ederek savunmanın genişletilmesi yasağı ilkesine göre re’sen dikkate alınması mümkün olmayan iddiaların zamanında yapılamaması durumunda o iddiaya ilişkin karar veremez.

Boşanma davalarında hakimin karara varabilmesi için delillerin net olması gerekir. Geçersiz kararlar, üst mahkeme olan istinaf mahkemesine yapılan başvuru ile bozulacaktır. Hakim tanık beyanlarını, delilleri, talepleri ve uzman bilirkişi incelemesini yaptırarak alınan raporu değerlendirir. Hakim, boşanma davasına konu olan olaylarla ilgili görgü tanıklarının ifadelerine başvurabilir. Hakim, duruşmaya çağırdığı tanıklara gerek gördüğü soruları sorar ve avukatlara da sorular yöneltebilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Kaç Yıl Sürer?

Çekişmeli boşanma davası yılı genellikle 1 seneden fazladır. İlk derece mahkemesi olan aile mahkemelerinde çekişmeli boşanma davaları en az 10 ay en fazla 18 ay sürmektedir. Öte yandan ilk mahkemede hakim karar verdikten sonra tarafların başvurması durumunda istinaf mahkemesi süreci başlar. Boşanma kararı istinafa taşındıktan sonra Bölge Adliye Mahkemeleri tarafından dosyanın incelenmesi en az 1 sene daha sürebilir. Bu durumda istinaf mahkemesinin vereceği karar doğrultusunda 2 sene sonra boşanma kararıyla ilgili kesin hükümlere varılır. Ayrıca çekişmeli boşanma davası süresi mahkemelerin iş yoğunluğuna bağlı olarak daha uzun sürebilir.