İletişim İçin!

(+90) 0541 931 90 74

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Boşanmada malların paylaşılması için dava açılması gerekir. Boşanmada mal paylaşımı yarı yarıya olacak şekilde yapılabilmektedir. Ancak eğer taraflardan herhangi birinin daha fazla hakkı söz konusu ise bu durumda davanın detaylarına bakılır.

Edinilmiş malların katılma rejimi gibi faktörlere bağlı olarak kararların değişmesi ve mal paylaşım oranlarının farklı olması mümkündür. Burada önemli olan faktörlerden birisi de boşanma davasının türüdür. Anlaşmalı boşanma mı yoksa çekişmeli boşanma mı söz konusu, buna bağlı olarak boşanmada mal paylaşımı süreci değişebilir.

Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Boşanmada mal paylaşımının yapılması için talep oluşturulması gerekir. Boşanma sürecinde mal paylaşımı yapılabilmesi için belirli adımların atılması gerekir. Özellikle çekişmeli boşanma davası söz konusu ise bu durumda mal paylaşımına yönelik avukatların çalışma yapması gerekmektedir. Boşanmada mal paylaşımı eğer anlaşmalı boşanma söz konusu ise zor bir konu olmayacaktır.

Ancak özellikle mal paylaşımı konusunda taraflar çekimser kalıyor ve bu sebeple de çekişmeli boşanma davasıyla karşılaşılıyor ise arabulucuya gitmek gerekebilir. Boşanma davalarında ziynet eşyaları ve düğünde takılan takılar kadına aittir. Bunlar dışında evlilik sürecinde edinilen malların paylaşımı söz konusu ise bu malların nasıl paylaşılması gerektiği, kimin ne kadar hakkı olduğu ve ekonomik konulara bağlı olarak belirlenir. Bu durumda net bir karar verilmesi mümkün olmayacak. Davanın detaylarına göre karar verilecektir.

Boşanmada Mal Paylaşımı için Zamanaşımı Var Mı?

Boşanmada mal paylaşımının zamanaşımı 10 yıl olarak belirlenmiştir. Boşanma davası sürecinde mal paylaşımı yapılmamış ancak boşanma davası tamamlanmış ise 10 yıl içerisinde mal paylaşımı davası açılabilir. 10 yıllık süreç içerisinde eğer mal paylaşımı davası açılmayacak ise bu durumda zaman aşımı ile karşılaşılır.

10 yılda olduktan sonra zaman aşımı devreye girer ve boşanma da mal paylaşımı yapılabilmesi için dava hakkı ortadan kalkar. Dolayısıyla ile boşanmada mal paylaşımı konusunu gündeme getirmek isteyen kişiler davası sonuçlansın ya da sonuçlanmasının 10 yıllık süre ile sınırlandırılmıştır.

Boşanmada Mal Paylaşımı ile Hangi Mahkeme İlgilenir?

Boşanmada mal paylaşımı ile görevli mahkeme aile mahkemesidir. Boşanma davasının tüm detayları ile Aile Mahkemesi ilgilenmektedir. Boşanma davası içerisinde mal paylaşımı söz konusu ise bu durum Aile Mahkemesi tarafından yönetilecektir. Başvuruların aile mahkemesine yapılması ve tüm sürecin aile mahkemelerinde gerçekleştirilmesi gerekir. Bazı durumlardan dolayı mahkeme değişikliği mümkün olmasına karşın bu durum özellikle finansal konuları içeren ve boşanma konusundan ayrı konulardır.

Boşanmada Mal Paylaşımı için Hangi Taleplerde Bulunmak Mümkün?

Boşanmada mal paylaşımının talepleri yapılabilmektedir. Boşanmada mal paylaşımı yapılırken 3 tane talepte bulunma hakkı verilmiştir. Bu talepler doğrultusunda mal paylaşımının nasıl yapılacağına karar verilebilir. Mahkemeye sunulan mal paylaşımı için oluşturulabilecek talepler arasında katılma alacağı katkı payı alacağı ve değer artış payı alacağı bulunur. Boşanmada bal paylaşımı yapılabilmesi için bu 3 alacak türüne bağlı olarak talepler oluşturulabilmektedir.

Boşanmada Mal Paylaşım Davası Nasıl Sonuçlanır?

Boşanmada mal paylaşımı sonucu değişmektedir. Yürürlüğe giren kanunlar çerçevesinde boşanmada elde edilen mal paylaşımı gibi süreçler için yarı yarıya bir düzen oluşturulmuştur. Ancak eşlerin evlilik içerisinde elde ettikleri malların farklı şekillerde paylaştırılması da mümkündür.

Boşanmada mal paylaşımı davasını açmadan önce hangi dava türü ile hareket edilmesi gerektiği bilinmelidir. Belirsiz alacak davası olarak açılması gereken boşanmada mal paylaşımı davasında çoğunlukla evlenmeden önce alınmış olan mallar kişiye aitken evlendikten sonra alınan tüm mallar hangi tarafın aldığı fark etmeksizin ortak kabul edilir.