İletişim İçin!

(+90) 0541 931 90 74

Avukat Vekâleti Nasıl Çıkartılır? Ücreti Nedir? 2024

Avukat Vekâleti Nasıl Çıkartılır?

Avukat Vekâleti Nasıl Çıkartılır? Ücreti Nedir? 2024

Avukat Vekâleti Nasıl Çıkartılır? Ücreti Nedir?

Avukat vekalet ücreti, alınan avukatlık hizmetinin karşılığında yapılan bir ödemedir. Avukatların verdiği hizmet, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na göre ücretlidir. Herhangi bir davada hukuki destek alan kişiler avukatlara bu hizmeti karşılığında vekalet ücreti ödemelidir. Kanuna göre bu ücret paradan başka bir işin yapılması veya bir malın verilmesi şeklinde ödenemez. Avukat vekaleti ücreti, sözleşmeye bağlı olarak iki şekilde ödenmektedir.

Avukat Vekâleti Ücreti Nedir?

Avukat vekaleti hizmet bedeli, avukatlık sözleşmesinden kaynaklanan “akdi vekalet ücreti” olarak tanımlanır. Bir de Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre hesaplanan ve yargılama gideri olarak sayılan bir vekalet ücreti vardır. Herhangi bir hukuki uyuşmazlık olduğunda, kişinin haklarını garantiye almasının en iyi yolu avukatlık hizmeti almasından geçer. Alanında uzman bir avukattan hukuki destek aldığınızda bu hizmetin karşılığı olan ödemeyi yapmak durumundasınız. Avukattan hukuki yardım almak veya tüm dava sürecini avukata devretmek süreç açısından en güvenli yol olarak görülmektedir.

Avukatlık Sözleşmesinde Vekâlet Ücreti

Avukatlık sözleşmesine dayanan vekalet ücreti, davada kendisini bir avukat tarafından temsil ettirmiş kişinin yapması gereken ödemedir. Vekalet ücreti, avukat ile müvekkilin ortaklaşa hazırladığı sözleşme ile belirlenir. Avukatlık sözleşmesi, işin aslı gereği müvekkil tarafından aldığı hizmet karşılık olarak avukata ödenen ücretle ilgilidir. Bu tür vekalet ücreti yargılama giderleri kapsamına girmez. Dolayısıyla mahkemedeki dava sürecinden bağımsız olarak kişinin kendi avukatına ödemesi gereken hizmet bedelidir.

Kanuna göre avukat ile müvekkili arasındaki ücret sözleşmesi iki tarafın özgürce kararlaştırabildiği bir meblağ olabilir. Ancak Avukatlık Kanunu’nun 164. maddesi gereğince Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen alt sınıra dikkat edilir. Alt sınır bu şekilde belirlenirken, üst sınır yoktur. Avukat vekaleti ücreti belirlendikten sonra avukat davayla ilgili tüm hukuki süreci üzerine almış sayılır. Avukat bu konudaki kanun hükümleri ve yazılı sözleşme olmasa bile davayı sonuna kadar takip etmekle yükümlüdür.

Yargılama Gideri Olan Kanuni Vekalet Ücreti

Dava gideri olan vekalet ücreti, mahkemede davayı kazanan taraf lehine diğer yargılama giderleri ile birlikte verilir. Mahkeme, bu vekalet ücretini hesaplarken Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ni esas alır. Yargılama gideri olarak bilinen bu ücret, hukuki sürecin tamamlandığı ve dava kararının çıktığı tarihte yürürlükte olan tarifeye göre belirlenir. Davada haklı çıkan taraf birden fazla avukata sahipse yargılama giderleri olarak tek bir vekalet ücretine hükmedilir.

Tarafların anlaşamaması üzerine davanın konusuz kalması, feragat, kabul, sulh veya öninceleme tutanağı imzalanana kadar anlaşma sağlanırsa Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi kapsamında belirlenen hükümler uygulanır. Avukatlık Kanunu’nun 164. maddesine göre yargılama gideri olarak hükmedilen vekalet ücretinin tamamı avukata aittir.

Karşı Vekalet Ücreti

Karşı avukat vekalet ücreti, davada lehine karar verilen taraf için hükmedilen maktu veya nispi ücrettir. Bu ücret sadece avukata ait olup avukatın bu ücreti kendi adına ilamlı icraya konu yaparak takip başlatması mümkün değildir. Karşı vekalet ücreti yargılama giderleri içinde iş sahibi adına avukat tarafından ilamlı icraya verilebilir.

Öte yandan icra vekalet ücreti ise İcra ve İflas Dairelerindeki takip hizmeti için ödenen ücrettir. İcra vekalet ücretinin hesaplaması nispi olarak belirlenen oranlarla yapılır. Bir avukat tutmak için vekaletname vermek isteyen kişinin nüfus cüzdanıyla notere giderek vekaletname vermesi mümkündür. Yurt dışında yaşayanlar ise konsolosluklar üzerinden avukata vekalet verebilirler. Avukat vekalet ücreti, her yıl baro tarafından belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ndeki rakamdan düşük olamaz.