İletişim İçin!

(+90) 0541 931 90 74

Aile Hukuku

aile hukuku

Aile Hukuku

Aile Hukuku

Türk Medeni Kanuna göre aile hukuku, yasaların özellikle aile hayatı üzerindeki etkilerini ve düzenlemelerini kapsar. Bu özel hukuk alanında boşanma davaları başta olmak üzere aile konusunu ilgilendiren çocuğun velayeti, nafaka ve benzeri konular incelenir. Günümüzde vatandaşların en çok ihtiyaç duyduğu konulardan biri olan aile hukuku ile ilgili bilgiler kafa karıştırıcı olabilir. Bu nedenle karmaşık konularda uzman aile hukuku avukatından destek almakta fayda vardır.

Aile Hukuku Nedir?

Evlenme sözleşmesi ve aile mahkemelerindeki yargılamaları içeren aile hukuku maddeleri, Türk Medeni Kanunda düzenlenmiştir. En basit tanımıyla aile hukuku, bir aileyi oluşturan bireylerin yaşamlarında meydana gelen değişimleri yönetmek ve düzenlemek için oluşturulmuş bir özel hukuk alanıdır. Örneğin halk arasında boşanma avukatı olarak bilinen kanuni temsilciler, aile hukukuyla ilgili davalarda görev alır.

Aile hukuku kapsamındaki kurallar evlilik ilişkileri, boşanma ve miras gibi tartışma yaratan durumları içerir. Aile hukuku aynı zamanda evlat edinme veya nafaka gibi ekonomik şartları da kapsar. Bu tür davalarda boşanma avukatı, uzmanlık eğitiminin ardından davalarda bireylerin boşanma sürecinde alternatif çözüm yollarını takip eder.

Aile Hukuku Davaları Nelerdir?

Aile hukukunun öncelikli olduğu alana bakıldığında ilk başta evlilik ilişkilerinin yer aldığı görülür. Evlilik kurumu, iki kişi arasında kurulan sosyal ve hukuki bağları temsil eder. Aile hukuku kapsamı bu alanda evlilik birliğinin korunması ve çözülmesi süreçlerinde önemli bir yere sahiptir. Aile hukukunda en önemli konular ve davalar şunlardır:

  • Boşanma davaları
  • Mal paylaşımı davaları
  • Miras davaları
  • Nafaka davaları
  • Velayet davaları
  • Evlat edinme davaları

Medeni kanun aile hukuku önemli konu alanları arasında velayet davaları da bulunmaktadır. Velayet, çiftin boşandıktan sonra çocuklarının velayetinin kimde olacağını belirlemek için görülen davalardır. Nafaka davası ise boşanma sonunda bir tarafın diğerine maddi destek vermesini içerir. Aile mahkemeleri tarafından görülen bu davalarda hak kaybı yaşamamak için profesyonel hukuki destek almak önemlidir.

Aile Hukukunda Boşanma Davası

Aile kurumunun temelinin oluşturan evlilik, bazı maddi ve manevi sorunlar nedeniyle çatırdayabilir. Türkiye’de aile hukuku denince akla ilk gelen davalar muhakkak boşanma davaları olmaktadır. Özellikle son yıllarda çeşitli faktörlerin etkisiyle boşanma davalarında görülen artış dikkat çekicidir. Aile hukukunun en önemli konularından biri olan boşanma davası, kendi içinde birçok farklı neden ve sonucu beraberinde getirir.

Aile Mahkemeleri ve Yargılama Süreci

Aile hukuku davaları, boşanma başta olmak üzere birçok konuda meydana gelen uyuşmazlıkları kanuna uygun şekilde çözmeyi sağlar. Aile mahkemelerinde görülen davalarda uzman hakimler yer alır ve tarafların da avukatları hazır bulunur. Davaların yargılama süreci adil yargı ilk derece mahkemelerinde başlar. Eğer taraflar karşılıklı anlaşmalı boşanma yolunu seçerse görüşmeler arabuluculuk yoluyla gerçekleşir. Aile hukuku ile ilgili tüm davalarda uzman avukatlarla çalışmak çok önemlidir.

Bizimle İletişime Geçin

Deniz Hukuk Bürosu olarak, sizinle iletişim kurmak ve hukuki gereksinimlerinizi karşılamak için buradayız. Herhangi bir sorunuz, görüşünüz veya öneriniz varsa, aşağıdaki iletişim bilgilerimizden hızlı bir şekilde bize ulaşabilirsiniz.

Telefon

0541 931 90 74​

E-Mail

info@enesdeniz.av.tr

Adres

Esenyurt / İstanbl / Türkiye