İş Sözleşmesinin Haklı Nedenle Feshi Süresi Ne Kadar?
Haklı nedenle fesih süresi 6 iş gününü kapsamaktadır. Türk iş kanunu uyarınca belirlenen iş sözleşmesinin haklı nedenle fesih süresi 6 iş günü olarak belirlenmiştir. İşçi ya da işverenin haklı olarak sözleşmeyi feshetme süreci başlatılacağı takdirde kanun ile belirlenen sürelere uyulması zorunludur. Bu sürelere uyulmadığı takdirde kişiler hak kaybıyla karşılaşabilir.
Hak kaybıyla karşılaşan taraf haklı olan taraftır. Bu durumda haklı olan taraf işçi olabileceği gibi işveren de olabilir, iş sözleşmesini feshedecek tarafların yasal sürelere uyması gerekir. İş sözleşmesinin feshi için belirlenen hak süresi davanın detaylarına göre değiştirilebilir.
Haklı Nedenle Fesih 6 İş Günü Ne Zaman Başlar?
Haklı nedenle fesih süresinin başlaması ihlalin yaşandığı günden itibarendir. Haklı nedenden dolayı fesih yaşanacağı durumda öncelikli olarak haklı nedenin ortaya çıktığı gün baz alınır. O günü baz alan 6 iş günü içerisinde fesih işleminin gerçekleşmesi gerekir. Olayın gerçekleştiği gün 6 iş gününe dahil değildir. Olayın gerçekleştiği günün akabindeki 6 iş günü fesih için geçerli olan süredir.
Haklı Sebeple Fesih Kaç Gün?
Haklı sebeple fesih süresi için belirlenmiş bir çerçeve bulunmaktadır. Haklı sebep ile fesih yapılması gerektiği takdirde fesih süresi 6 iş günü olarak hesaplanacaktır. Eğer 6 iş günü içerisinde hafta sonu günleri ve resmi tatil günleri var ise bu süreç 6 iş gününe dahil edilmeyecektir. 6 iş günü herhangi bir resmi iznin ya da tatilin söz konusu olmadığı günleri kapsamaktadır. Haklı sebeple fesih süresini merak eden kişilere Yargıtay tarafından 6 iş günü kararı sunulmaktadır.
İşçi Hangi Durumlarda Haklı Fesih Yapabilir?
İşçinin haklı fesih sebepleri arasında bazı faktörler yer alır. Bir işçi iş sözleşmesini feshetmek istediği takdirde temel sebeplerinin yasalara uygun olması gerekir. Özellikle sağlık sebepleri gibi faktörlerden dolayı işçinin haklı fesih yapabilme hakkı ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra işveren tarafından eğer etik, ahlaki ve iyi niyet kurallarına uyulmuyor ise bu durumda işçiye haklı olarak fesih yapabilmektedir.
İşveren tarafından işçinin zorlanması, mobbing yapılması ve bunlara benzer etken durumlar ile karşılaşılması halinde işçi haklı fesih yapabilme gücü kazanır, işçinin haklı fesih yapabilmesi için bu durumlardan herhangi birinin ya da birkaçının yaşanması gerekmektedir. Özellikle işçi bu durumlar için kanıt ya da delil oluşturabiliyor ise bu durumda daha güçlü bir şekilde haklarından yararlanabilir. İş sözleşmesinin feshi için gereken haklara sahip çıkılması önem taşır.
Haklı Nedenle Fesih için İhbar Süresi Var Mı?
Haklı nedenle fesihte ihbar süresi bulunmamaktadır. Haklı sebeple fesih ile karşılaşıldığı takdirde fesih yapan taraf işveren ya da işçi olması fark etmeksizin ihbar süresi bulunmamaktadır. Haklı sebepten dolayı gerçekleştirilen fesih hemen, o an, derhal gerçekleştirilen fesihlerde anlatır. Bu sebepten dolayı işlem hemen gerçekleşmek zorunda olduğu için ihbar süresi bulunmamaktadır.
Haklı Nedenle Fesih Nasıl Kanıtlanır?
Haklı sebeple fesih ispatı yapılması önemlidir. Haklı durumda olan işçi veya işverenin fesih sürecinde haklı olduğunu ispat etmesi gerekir. Olayın belgelenmesi, tanık beyanlarının alınması ve ihlallerin ortaya çıkarılması önem taşır. Haklı olma sebebini ortaya çıkaran etken maddeler, hukuki süreç boyunca ispatlanabilir konumda bulunmalıdır.
İspatlanamadığı ya da kanıtlanamadığı takdirde haklı nedenle feshin iptal edilmesi ya da farklı cezai yaptırımlar ile karşılaşılması mümkündür. İş sözleşmesinin feshi için gereken ispat belgeleri son derece önemlidir. Olayın belgelendirilmesi sözlü ve yazılı olarak gerekli dilekçelerin ve belgelerin toparlanması en önemli deliller arasında bulunur.