İletişim İçin!

(+90) 0541 931 90 74

İstifa Eden İşçi İhbar Tazminatı Alabilir Mi?

İstifa Eden İşçi İhbar Tazminatı Alabilir Mi?

İstifa Eden İşçi İhbar Tazminatı Alabilir Mi?

İstifa Eden İşçi İhbar Tazminatı Alabilir Mi?

İstifa eden işçinin ihbar tazminatı alabilmesi için haklı durumda olması gerekir. İstifa eden bir işçinin ihbar tazminatı alabilmesi için işveren tarafından işçinin işten çıkarılması gerekir. İşçi haksız bir sebepten dolayı işten çıkarıldığı takdirde ihbar tazminatı alma hakkı ortaya çıkar. Bunun yanı sıra işçinin alabileceği farklı tazminat ve hak türleri de bulunur.

İşten Ayrılan İhbar Tazminatı Alabilir Mi?

İşten ayrılan kişinin ihbar tazminatı alması mümkün değildir. Bir kişi eğer işten ayrılıyor ise ihbar tazminatı alabilmesi için belirli şartlara göre hareket etmesi gerekir. Kendi isteği ile işten ayrılan bir kişiye ihbar tazminatı verilmemektedir. Ancak haklı bir sebepten dolayı işten ayrılan kişi hem ihbar tazminatı alabilmekte hem de diğer haklarından yararlanabilmektedir.

Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan İşçinin Hakları Nelerdir?

Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi belirli haklara sahiptir. Kendi hür iradesi ile bir işten ayrılan kişinin bazı hakları vardır. Kendi iradesi ile işten ayrılma kararı veren ve bunun için istifa eden işçilerin bazı hakları bulunur. Özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki tüm hakların gerçekleştirilmesi gerekir. İşçinin sosyal güvenlik haklarından faydalanmaya devam edebilmesi adına belirli kurallara göre hareket etmesi önem taşır. Bu kurallara göre hareket edildiği takdirde SGK kapsamındaki tüm haklarından faydalanmaya devam eder.

İstifa Eden İşçi Hangi Tazminatları Talep Edebilmektedir?

İstifa eden işçinin tazminat hakları bulunmaktadır. Tazminat hakları istifa eden işçileri kapsayan farklı haklara yer verebilmektedir. İstifa eden bir işçinin kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ihbar tazminatı hakkı kullanılmamış izinlerin ücretinin alınması hakkı, son maaşın yatırılması hakkı ve içeride eğer kişinin alması gereken prim mesai gibi ödemeler var ise bu alacakların karşılanması hakkı ve işsizlik sigortası hakkı bulunmaktadır.

Bu tazminat haklarının talep edilebilmesi için işçinin haklı konumda olması gerekir. Eğer sözleşmesi herhangi bir haklılık payına dayanmadan feshedilmiş ya da kişi istifaya zorlanmış ise farklı tazminat haklarından faydalanabilir. Burada önemli olan unsur işçi ve işveren arasındaki süreç yönetimi ve aynı zamanda karşılaşılan diğer gerekçelerdir.

İhbar Tazminatı Alma Şartları Nelerdir?

İhbar tazminatı alma şartları kanunlar ile belirlenmiştir. Ayrılan bir işçinin ihbar tazminatı alabilmesi için belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar yerine getirildiği takdirde ihbar tazminatı almaya hak kazanacaktır. İhbar tazminatının alınabilmesi için gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir.
  • Kanun ile belirlenen ihbar süresine uyulmaması gerekir. Aynı zamanda bu süreye uyulmadan iş akdinin feshedilmiş olması, ihbar tazminatı alınması için gerekli sebepleri ortaya çıkarır.
  • İşin 2 öznesi de yani işçi ve işveren için de haklı bir fesih nedeninin oluşturulmamış olması gerekir. Haklı fesih sebebi hem işçiyi hem de işvereni ilgilendirmektedir.

İstifa Eden İşçi İhbar Süresini Beklemek Zorunda Mı?

İstifa eden işçinin ihbar süresini beklemesi zorunludur. Eğer bir işçi istifa etmiş ise ihbar süresini beklemek ile yükümlüdür. Ancak haklı sebeplerden dolayı istifa ediyor ise ihbar süreciyle ilgili esneklik sağlanabilmektedir. İşçi ihbar süresine uymayı kabul etmediğinde ve haksız olduğu takdirde, işverene ödeme yapmak ile cezalandırılabilir.

İşten ayrılma sebebi haklı bir sürece dayanmıyor ve haklılık payı içermiyor ise bu durumda işçinin ihbar süresinin beklenmesi zorunlu olacaktır. Ancak işçinin işten ayrılmasına sebep olan faktörler, işçinin haklı olmasından kaynaklanıyor ise bu durumda ihbar süresini beklemeden istifa edebilir ve işten ayrılabilir. İhbar tazminatı için ise haklı konumda olmak gerekir.